Thursday, 6 December 2012

RESEPI DONUT BONDA



KALI INI NAK BAGI KAMU SEMUA RESEPI MEMBUAT KUIH DONUT YANG SEDAP, GEBU & KALAU MAKAN PASTI TAMBAH LAGI. KUIH DONUT BONDA INI SEBENARNYA RESEPI DARIPADA IBU TERSAYANG. OK LAH.... TANPA MEMBUANG MASA, KITA TERUS KE RESEPI.

BAHAN2NYA
  • 1/2 BUNGKUS YIS ( MAURIPAN) - KECIK JER BUNGKUSANNYA. HARGA DLM RM0.60
  • SEDIKIT GARAM
  • 1 CAWAN AIR - (KALAU TAK CUKUP TAMBAH LAGI.)
  • 1/2KG TEPUNG GANDUM
  • 3 SUDU BESAR PLANTA
  • 2 SUDU BESAR GULA
  • MINYAK - UNTUK MENGGORENG
  • GULA HALUS - UNTUK LUARAN

CARA2NYA
  1. CAMPURKAN YIS / SEDIKIT GARAM  / AIR - KACAU RATA - KETEPIKAN (BAHAN A)
  2. MASUKKAN TEPUNG / PLANTA / GULA - KACAU RATA - (BAHAN B)
  3. KEMUDIAN CAMPURKAN BAHAN A & BAHAN B - GAUL HINGGA SEBATI. ULI ADUNAN MACAM KITA BASUH KAIN. MAKIN BANYAK KITA ULI... DONUT TU AKAN JADI LEMBUT & GEBU.
  4. ADUNAN TERSEBUT TUTUP DAN DI BIARKAN BEBERAPA MINIT.
  5. LEPAS ITU.... NAMPAK ADUNAN TU DAH NAIK, ULI DAN BENTUKKAN BULAT2.
  6. KEMUDIAN DI BIARKANKAN NAIK.
  7. LEPAS TU BARULAH MULA MENGGORENG. & JANGAN LUPA BUAT LUBANG DI TENGAHNYA.
  8. APABILA KELIHATAN KEKUNINGAN - ANGKAT & TOSKAN MINYAKNYA
  9. KEMUDIAN BARULAH SALUTKAN DENGAN GULA HALUS.



 


 PETUA : JIKA MAHUKAN DONUT TU LEMBUT, MASUKKAN KENTANG YG TELAH DIREBUS KE DALAM ADUNAN DONUT ITU.
TERIMA KASIH


 kapsyen

No comments: