RESEPI DONUT BONDA
KALI INI NAK BAGI KAMU SEMUA RESEPI MEMBUAT KUIH DONUT YANG SEDAP, GEBU & KALAU MAKAN PASTI TAMBAH LAGI. KUIH DONUT BONDA INI SEBENARNYA RESEPI DARIPADA IBU TERSAYANG. OK LAH.... TANPA MEMBUANG MASA, KITA TERUS KE RESEPI.
BAHAN2NYA
- 1/2 BUNGKUS YIS ( MAURIPAN) - KECIK JER BUNGKUSANNYA. HARGA DLM RM0.60
- SEDIKIT GARAM
- 1 CAWAN AIR - (KALAU TAK CUKUP TAMBAH LAGI.)
- 1/2KG TEPUNG GANDUM
- 3 SUDU BESAR PLANTA
- 2 SUDU BESAR GULA
- MINYAK - UNTUK MENGGORENG
- GULA HALUS - UNTUK LUARAN
CARA2NYA
- CAMPURKAN YIS / SEDIKIT GARAM / AIR - KACAU RATA - KETEPIKAN (BAHAN A)
- MASUKKAN TEPUNG / PLANTA / GULA - KACAU RATA - (BAHAN B)
- KEMUDIAN CAMPURKAN BAHAN A & BAHAN B - GAUL HINGGA SEBATI. ULI ADUNAN MACAM KITA BASUH KAIN. MAKIN BANYAK KITA ULI... DONUT TU AKAN JADI LEMBUT & GEBU.
- ADUNAN TERSEBUT TUTUP DAN DI BIARKAN BEBERAPA MINIT.
- LEPAS ITU.... NAMPAK ADUNAN TU DAH NAIK, ULI DAN BENTUKKAN BULAT2.
- KEMUDIAN DI BIARKANKAN NAIK.
- LEPAS TU BARULAH MULA MENGGORENG. & JANGAN LUPA BUAT LUBANG DI TENGAHNYA.
- APABILA KELIHATAN KEKUNINGAN - ANGKAT & TOSKAN MINYAKNYA
- KEMUDIAN BARULAH SALUTKAN DENGAN GULA HALUS.
PETUA : JIKA MAHUKAN DONUT TU LEMBUT, MASUKKAN KENTANG YG TELAH DIREBUS KE DALAM ADUNAN DONUT ITU.
TERIMA KASIH
|
kapsyen |
No comments:
Post a Comment