BAHAN2NYA :
1 BUNGKUS BIHUN (RENDAM DGN AIR)
BAHAN YANG PERLU DI TUMBUK DGN LESUNG BATU
1 BIJI BAWANG BESAR
3 ULAS BAWANG PUTIH
SEGENGGAM IKAN BILIS
SEDIKIT LADA HITAM (BOLEH TAMBAH JIKA MAHU PEDAS)
SEDIKIT MINYAK MASAK (UTK MENUMIS)
SEDIKIT GARAM
2 SUDU BESAR SOS TIRAM
BAHAN HIASAN
DAUN SUP
BAWANG GORENG
CARA2NYA :-
1) PANASKAN MINYAK.
2) TUMIS BAHAN YANG DITUMBUK TADI HINGGA NAIK BAU.
3) KEMUDIAN MASUKKAN SOS TIRAM & GARAM SECUKUP RASA.
4) MASUKKAN BIHUN & TUNGGU SAMPAI BIHUN MASAK (TIDAK KERAS & TIDAK BEGITU LEMBUT)
5) SEDIA DI HIDANGKAN.
6) HIASAN : TABURKAN DAUN SUP & BAWANG GORENG
BIHUN GORENG CINA.... SEDAP DI MAKAN ....NYUM2... JIKA MAHU SEDAP LAGI MAKAN DENGAN TELUR GORENG & SOS CILI THAI..... MEMANG TERBAIKKKKK... SELAMAT MENCUBA......... |
1 comment:
Sy da buat..menjadi sy tmbah cili blend 3 sudu besar,tp xletak garam sbb ikan blis da ada garam..fuhh terbaek..tq sbb ajar bihun pling simple dimple hehe
Post a Comment