Thursday, 1 November 2012

RESEPI BIHUN GORENG CINA

HAI... LAMA RASANYA TAK BUAT ENTRI BARU. SIBUK MEMANJANGKAN. CUTI RAYA HAJI LANGSUNG TAK DAPAT BUKA LAPTOP. OK LA... X NAK CERITA PANJANG2..... NAK TERUS BAGI RESEPI JERRRR....


BAHAN2NYA :


1 BUNGKUS BIHUN (RENDAM DGN AIR)


BAHAN YANG PERLU DI TUMBUK DGN LESUNG BATU

1 BIJI BAWANG BESAR
3 ULAS BAWANG PUTIH
SEGENGGAM IKAN BILIS
SEDIKIT LADA HITAM (BOLEH TAMBAH JIKA MAHU PEDAS)

SEDIKIT MINYAK MASAK (UTK MENUMIS)


SEDIKIT GARAM


2 SUDU BESAR SOS TIRAM


BAHAN HIASAN

DAUN SUP
BAWANG GORENG

CARA2NYA :-


1) PANASKAN MINYAK.

2) TUMIS BAHAN YANG DITUMBUK TADI HINGGA NAIK BAU.
3) KEMUDIAN MASUKKAN SOS TIRAM & GARAM SECUKUP RASA.
4) MASUKKAN BIHUN & TUNGGU SAMPAI BIHUN MASAK (TIDAK KERAS & TIDAK BEGITU LEMBUT)
5) SEDIA DI HIDANGKAN.
6) HIASAN : TABURKAN DAUN SUP & BAWANG GORENG



BIHUN GORENG CINA.... SEDAP DI MAKAN ....NYUM2...


JIKA MAHU SEDAP LAGI MAKAN  DENGAN TELUR GORENG  &  SOS CILI THAI..... MEMANG TERBAIKKKKK...


SELAMAT MENCUBA.........


1 comment:

Nurul Hafiza said...

Sy da buat..menjadi sy tmbah cili blend 3 sudu besar,tp xletak garam sbb ikan blis da ada garam..fuhh terbaek..tq sbb ajar bihun pling simple dimple hehe