Wednesday 29 May 2013

ReSePi LaKsA PeNaNg MaK MeRtUaKu

Salam semua... semoga kamu semua dalam keadaan sihat & bahagia. Dah lama tak update blog ini. Hari ini baru berkesempatan nak berblogger. So arini saya nak berkongsi RESEPI LAKSA PENANG MAK MERTUAKU. Resepi ini saya dapat drpd mak mertua saya. Mak mertua saya memang power buat LAKSA PENANG ini. Kalau makan mesti bertambah2....x percaya cuba resepi ini....


BAHAN2 :

1/2KG IKAN KEMBUNG (IKAN KEMBUNG TU JGN YG BESAR YG SEDANG PUNYA)

1/2KG IKAN SARDIN 

*6 BIJI BAWANG BESAR 

*1 INCI BELACAN

# SEGENGGAM CILI KERING (KALAU NAK PEDAS BOLEH TAMBAH LAGI)

SEGENGGAM ASAM KEPING

4 BATANG BUNGA KANTAN

2 IKAT DAUN KELSOM

GARAM

CARA2 :

1) IKAN KEMBUNG & IKAN SARDIN DISIANG. PASTU CUCI BERSIH2. KEMUDIAN REBUS HINGGA MASAK. 

2) ASINGKAN ISI IKAN DGN TULANG.

3) KISAR ISI IKAN DAHULU DENGAN AIR REBUSAN IKAN TADI.

4) KEMUDIAN KISAR TULANG IKAN DENGAN MENGGUNAKAN AIR REBUSAN & TOSKAN AIRNYA.

5) BAWANG BESAR + BELACAN DI KISAR.

6) CILI KERING DIREBUS. KEMUDIAN DIKISAR.

7) BAHAN2 DI ATAS DISATUKAN DI DALAM PERIUK.

8) MASUKKAN ASAM KEPING + BUNGA KANTAN YG TELAH DIPOTONG 2 + DAUN KELSOM.

9) MASUKKAN GARAM.

10) MASAK BAHAN2 TERSEBUT HINGGA MENGGELEGAK.

11) KEMUDIAN RASA.... KALO KURANG MASIN TAMBAH GARAM... KALAU KURANG MASAM TAMBAH ASAM KEPING... SENANG JERKAN....

SELAMAT MENCUBA RESEPI LaKsA PeNaNg MaK MeRtUaKu


No comments: