Thursday, 12 December 2013

SnOw ChEEsE CaKe / KeK ChEEsE MeLeLeH

Sebenarnya dah lama nak buat KeK ChEEsE MeLeLeH ini... membuat kek ini memang cukup mudah. campur semua bahan . lepas tu putar @ pukul sampai kembang & gebu. Oklah cerita panjang pun tak guna, Jom kita terjah BaHaN2nYa...


BaHaN2NyA :

bAhAn UnTuK kEk

6 BIJI KUNING TELUR
4 BIJI PUTIH TELUR
100G GULA HALUS
100G TEPUNG HONG KONG (boleh guna tepung kek, kalau guna tepung Hongkong, kek anda akan kelihatan sangat putih & gebu)
60G TEPUNG JAGUNG
50G AIR SEJUK (ambil dari peti ais)
1 SUDU KECIL BAKING POWDER
1 SUDU KECIL ESEN VANILLA
2 SUDU BESAR OVELLET
75G MENTEGA (dicairkan)

CaRa2nYa :

1) MASUKAKAN SEMUA BAHAN KECUALI MENTEGA YG TELAH DICAIRKAN.
2) PUTAR BAHAN2 TERSEBUT SEHINGGA KEMBANG & GEBU. MAKNANYA SEHINGGA BAHAN TERSEBUT KELIHATAN BERWARNA PUTIH & RINGAN.
3) AKHIR SEKALI MASUKKAN MENTEGA CAIR DAN PUKUL HINGGA SEBATI.
4) MASUKKAN DALAM LOYANG BERUKURAN 8 INCI.
5) BAKAR SELAMA 45 MINIT - 1 JAM - 150'C.
6) BAKAR DENGAN OVEN API ATAS & BAWAH.

bAhAn UnTuK KrIm ChEEsE

1 KOTAK CREAM CHEESE PHILADELPHIA
1/2 TIN SUSU PEKAT MANIS
1 SUDU KECIL PAMESAN CHEESE (kalau tak letak pun tak pe. Kalo letak, cheesenya lagi terasa)

CaRa2nYa :

1) SATUKAN CREAM CHEESE & SUSU PEKAT MANIS
2) PUKUL BAHAN TERSEBUT SAMPAI TIDAK BERKETUL.

bAhAn UnTuK ToPPiNg

CHEDDAR CHEESE KRAFT (cheese parut)

CaRa2nYa :

1) TABURKAN CHEESE DI ATAS KEK YG SUDAH SIAP



tengahlah bukan main naik kek tu... baunya sungguh memukau.
kek ini sebenarnya saya tak tabur cheese diatasnya.. bab stok cheese kat rumah dah habis... 

tengok struktur kek tu... sungguh gebu...


No comments: